Σελίδες

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018


Το diy δασκαλικά πάει διακοπές και σας εύχεται να έχετε όλοι και όλες ένα υπεροχο καλοκαίρι, γεμάτο χαρούμενες στιγμές, ξεκουραση και πολύ παιχνίδι με τα παιδιά!!

Τα ξαναλέμε με καινούργιες ιδέες και προτάσεις μετά τις 10 Αυγούστου!!

:)

Μπορείτε να συμβουλευτείτε ιδέες για δημιουργική επασχοληση με τα παιδια σας στη διάρκεια των διακοπών εδώ
Καλό καλοκαιρι :) 

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πώς να καλλιεργήσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών;

Όλοι/ες μας συνηθίζουμε να λέμε "πάνω από όλα η υγεία μας" και πράγματι είναι το πιο σημαντικό. Στην υγεία συγκαταλέγεται όμως, πέραν της σωματικής, και η ψυχική υγεία: νους υγιής εν σώματι υγιεί.

Η παρακάτω αφίσα παρουσιάζει πώς μπορούν οι γονείς να ευνοήσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους, με λίγα λόγια τί έχει ανάγκη ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο!



Ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πράξη!
         

9 λόγοι γιατί να αφήνουμε το παιδί να αποτυγχάνει !

Είναι φυσικό κάθε γονιός να θέλει να προστατεύσει το παιδί του από κάθε αποτυχία ή απογοήτευση. Κανένας δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να πονά, να είναι λυπημένο ή να νιώθει ότι απέτυχε. Και πολύ συχνά οι γονείς κάνουν ότι μπορούν για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, που προκαλεί ένα λάθος ή μια αποτυχία, πολλές φορές πριν καν το κάνουν. 

Είναι όμως αυτό σωστό και χρήσιμο; Παρακάτω σας παρουσιάζω μία αφίσα που έφτιαξα για 9 λόγους που είναι ωφέλιμο να αφήνουμε τα παιδιά να αποτυγχάνουν!

 


Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Γύρνα το spinner !


Κι αν είχε γίνει χαμός στις σχολικές τάξεις τα τελευταία δύο χρόνια για να καταφέρουμε να μην παίζουν με το spinner οι μαθητές μας την ώρα του μαθήματος. Το spinner παρόλαυτα, αντί να λειτουργεί σαν τον εφιάλτη εμάς των δασκάλων, μπορεί να γίνει πανεύκολα εκπαιδευτικό εργαλείο!

Πώς; Πολύ απλά το fidget spinner λειτουργεί σαν χρονόμετρο σε όποια δραστηριότητα επιλέξουμε.
Σκοπός είναι το παιδί να λύσει όσα πιο πολλά ερωτήματα μέχρι να σταματήσει να γυρνάει το spinner, δηλαδή μέχρι να τελειώσει ο χρόνος του.
Η πιο διαδεδομένη χρήση του spinner είναι σε φύλλα εργασίας μαθηματικών με απλές πράξεις για την εξάσκηση των μαθητών.

Στο link σας έχω ετοιμάσει ένα φύλλο εργασίας με πράξεις προσθέσεων και αφαιρέσεων. Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε δωρεάν!
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί εξασκείται σε όποιο αντικείμενο επιλέγουμε κάθε φορά, παίζοντας ταυτόχρονα με το fidget spinner! 


Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά σε φύλλα εργασίας:
- Γλώσσας (συμπλήρωση σωστής ορθογραφίας λέξεων,κλίση ουσιαστικών/επιθέτων/ρημάτων, ανάγνωση κ.λπ.)
- Γεωγραφίας με παιχνίδια (Νομοί - Πρωτεύουσες, γεωγραφικά διαμερίσματα κ.λπ.)
- Ιστορία ως παιχνίδι γνώσεων για το μάθημα της ημέρας
και ό,τι άλλο σκεφτείτε!


Δραστηριότητες στις διακοπές με τους γονείς !


Συνηθισμένη απορία των περισσότερων γονιών είναι το τί μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 
Υπάρχουν πάντα δραστηριότητες που το παιδί ενώ παίζει, αποκτά ταυτόχρονα εκπαιδευτικές εμπειρίες! 
  • Φτιάξτε μια χρονοκάψουλα : Γεμίστε τη με ζωγραφιές, φωτογραφίες, αναμνηστικά αντικείμενα και ανοίξετε την σε 1 χρόνo, δηλαδή στις επόμενες διακοπές
  • Γράψτε μία μικρή έκθεση για την εμπειρία των διακοπών σας όταν φτάνουν προς το τέλος τους, βάλτε την σε μπουκάλι και ρίξτε το στη θάλασσα.
  • Επιλέξτε σταυρόλεξα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Βοηθάει στην Φωνημική επίγνωση και στην εξάσκηση της Ορθογραφίας.
  • "Βρες τις διαφορές": ιδιαίτερα αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών, δώστε στο παιδί φύλλα εργασίας για να παίξει με την αναζήτηση των διαφορών ανάμεσα σε εικόνες. Αυτό το παιχνίδι ενεργοποιεί την ικανότητα της Οπτικής διάκρισης.
  • Διαλέξτε οποιοδήποτε παζλ σύφωνα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Η κατασκευή παζλ συμβάλλει στην Οπτική διάκριση και στο Χωρικό προσανατολισμό.
  • Κόμικ & εικονογραφημένα βιβλία : ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας είναι αρκετά πιο ελκιστικός για τα παιδιά. Διαλέξτε όποιο κόμικ του αρέσει.
  • Παίξτε με τα βότσαλα : Βάλτε σε σειρά πέτρες, βότσαλα , κοχίλια ανάλογα με ένα μέγεθος που έχουν από το μεγαλύτερο στο μικρότερο ή αντίστοιχα.(κατάκτηση προμαθηματικών εννοιών)
  • Παίξτε με d.i.y. παιχνίδια :
- Μνήμης : Με καρτούλες που έχετε σχεδιάσει. παράδειγμα δραστηριότητας εδώ.

- Φιδάκι : Το παιδί καλείται να κάνει την πρόσθεση της ζαριάς του με την θέση που είναι, αντί να μεταβεί ένα ένα βήμα με το πιόνι του, και να μεταβαίνει στη σωστή θέση αυτόματα.

- Jenga: βάλτε διαφανή ταινία πάνω στα ξυλάκια και γράψτε λέξεις. Κάθε φορά που το παιδί πρέπει να τραβήξει ένα ξυλάκι από τον πύργο πρέπει να διαβάσει τη λέξη.



* Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά κατα τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών να μπορέσουν να διασκεδάσουν και να παίξουν αλλά και να ξεκουραστούν από τη λογική της αξιολόγησης, οπότε προσέχουμε να μη τα πιέσουμε παραπάνω από τα όρια τους.

4 προτεινόμενα βιβλία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών !


Δεν αναρτώ συχνά στο blog προτάσεις για βιβλία, αλλά όταν ανακαλύπτω βιβλία που με καθηλώνουν, επιδιώκω να μεταδώσω αμέσως αυτή την ωραία αίσθηση!


Ένα σακί μαλλιά
Συλλογή Περιστέρια
Παντελής Καλιότσος


Βιβλίο βραβευμένο συγκινητικό διήγημα, βασισμένο σ' ένα πραγματικό γεγονός με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, που αναδεικνύει την ανάγκη και την αξία της αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στην κοινωνία μας.

Προτεινόμενη Χρήση στην τάξη
Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού. Στο βιβλίο θα συναντήσουμε ολόκληρη ανάλυση (σ.104-105) για δύο βασικά είδη αετών που συναντάμε στον τόπο μας. 
Θα μπορούσαμε λοιπόν αφού έχουμε διαβάσει το βιβλίο να κατασκευάσουμε τους δικούς μας χαρταετούς στην τάξη ενόψη της Καθαράς Δευτέρας!
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς κατασκευάσουμε diy τον δικό μας χαρταετό εδώ και εδώ.

Για παιδιά ηλικίας 11+


Ονειροφύλακες
Συλλογή Περιστέρια
Αγγελική Δαρλάση


Μια συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία για την διαφορετικότητα. Ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο, με τους δυνατούς και ισχυρούς ανθρώπους και τους αδύναμους που ζουν στο περιθώριο. Η ζωή συχνά κρύβει δυσκολίες και κινδύνους που καλείσαι να περάσεις και να αφήσεις πίσω, σαν έναν εφιάλτη που είδες και εξαφανίστηκε όταν ξημέρωσε.

Προτεινόμενη χρήση στην τάξη
Μία πολύ ωραία αξιοποίηση του βιβλίου στη σχολική μας τάξη είναι η κατασκευή ενός κουτιού σε μία γωνία της τάξης που θα ορίσουμε, στο οποίο τα παιδιά θα ρίχνουν :
ζωγραφιές με όνειρα που είδαν, ζωγραφιές με όσα ονειρεύονται για τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους, μικροαντικείμενα που πρωταγωνίστησαν σε κάποιο όνειρό τους ή ό,τι άλλο σκεφτείτε.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας ή κάθε μήνα, θα ανοίγουμε το κουτί και θα συζητάμε για τα όσα βρήκαμε μέσα. Όνειρα, ανησυχίες, αγωνίες, ελπίδες, προβληματισμούς. Όποτε κάποιο παιδί νιώθει την ανάγκη να ρίξει κάτι μέσα στο κουτί, το κάνει χωρίς ενδοιασμό. Το κουτί γίνεται ο ονειροφύλακας των μαθητών μας!

Για παιδιά ηλικίας 9+


Με τα μάτια της καρδιάς
Ιστορίες με τα άλλα παιδιά
Τιερί Λενέν - Φιλίπ Πουαριέ


Το βιβλίο μας παρουσιάζει ένα τυφλό παιδί να αφηγείται την ιστορία του απ΄τα χρόνια του σχολείου μέχρι την ενηλικίωση. Μία συγκινητική ιστορία για τη θέληση, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τις προκαταλήψεις, τη φυλετική διαφορά, την ισότητα, που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει πολλές πραγματικές ιστορίες της σημερινής κοινωνίας. 

Εικονογράφηση : Philippe Poirier

Μετάφραση : Ανδρέας Καρακίτσιος

Εφαρμογή στην τάξη
Μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριες μας για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, με δραστηριότητες στις οποίες καλούνται να μπουν στη θέση τους.
Για παράδειγμα παιχνίδι αφής με διαφορετικά αντικείμενα, 1 για κάθε παιδί, έχοντας βάλει στα μάτια των παιδιών μαντήλια. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι καλούνται να περιγράψουν την υφή του αντικειμένου που του έτυχε και να σκεφτούν τι μπορεί να είναι.
Έπειτα ανοίγουν όλοι τα μάτια και προσπαθούν να βρουν ποιο ήταν το αντικείμενο που τους δόθηκε. 

Το μυστικό τραγούδι της Μάτας
Ειρήνη Μάρρα


Το βιβλίο μας τοποθετεί στη ζωή της μικρής Μάτας, η οποία είναι ένα κορίτσι με προβλήματα ακοής και μας παρουσιάζει τους τρόπους που καταφέρνει να ξεπεράσει τα καθημερινά προβλήματα της ζωής της.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές δραστηριότητες βασισμένες στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Εδώ μπορείτε να δείτε την εξαιρετική δουλειά του 1ου Δημοτικού Χολαργού για το βιβλίο της Ειρήνης Μάρρα, με εκθέσεις, ζωγραφιές και μελοποίηση του βιβλίου.


Για παιδία ηλικιών 5+
Εικονογράφηση :Κατερίνα Βερούτσου


Ελπίζω να βρείτε βοηθητικά τα παραπάνω και ευχαρίστως να μου στείλετε φωτογραφίες εφαρμογής σας, ακόμα και δικές σας ιδέες. Καλή ανάγνωση!

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Παιζω με τα συνώνυμα !


Ένας τρόπος να αυξήσουμε το λεξιλόγιο των μαθητών μας είναι μέσω των Συνωνύμων με ασκήσεις που θα τους κινητοποιήσουν να αποθηκεύσουν νέες λέξεις χρησιμοποιώντας της ήδη γνωστές. Ειδικά στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία, όπου το λεξιλόγιο είναι ιδιαίτερα φτωχό και περιορισμένο, η ανάπτυξη του λεξιλογίου είναι βασικό αντικείμενο στο πρόγραμμα παρέμβασης.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα εστιάζει στην Οπτική αντίληψη και στη Σημασιολογία, ενώ έχει και το στοιχείο του παιχνιδιού. 

Γράφουμε σε χρωματιστά χαρτάκια λέξεις γνώριμες στο παιδί και συνώνυμες τους. Τις σκορπίζουμε και το παιδί καλείται να φτιάξει ζευγαράκια λέξεων με την ίδια σημασία!



Παράδειγμα εφαρμογής

Τέλος για να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα το παιδί μπορεί να αναπτύξει προτάσεις με κάποιες από τις καινούργιες λέξεις.

* Είναι πολύ σημαντικό ο βαθμός δυσκολίας των λέξεων που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την δραστηριότητα να αντιστοιχεί με το επίπεδο κάθε παιδιού με ΕΜΔ.


Για να κατεβάσετε το αρχέιο των έτοιμων καρτών για να φτιάξετε τα δικά σας συνώνυμα πατήστε εδώ



Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Diy ηλιακό σύστημα !


Ένας τρόπος να διδάξουμε στους μαθητές μου το ηλιακό σύστημα των πλανητών είναι μέσω του συγκεκριμένου παιχνιδιού, το οποίο είναι εντελώς diy και μπορούμε να το φτιάξουμε παρέα με τα παιδιά!

Εγώ προσωπικά προμηθεύτηκα το καλούπι της κατασκευής από τα Tiger, παρόλαυτα μπορείτε να πραγματοποίησετε την συγκεκριμένη δραστηριότητα και με πηλό, πλαστελίνη, χαρτόνια ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. 

Στην συσκευασία θα βρείτε:
Πλαστικούς κύκλους για να τους συναρμολογήσετε, στηρίγματα για να τους τοποθετήσετε στην κατάλληλη θέση (το κάθε στήριγμα γράφει το όνομα του πλανήτη που αντιστοιχεί) και διάφορα χρώματα για να βάψετε τους κύκλους στα χρώματα των πραγματικών πλανητών.
Καθ'όλη τη διάρκεια της κατασκευής κάθε ενός πλανήτη, δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες στο παιδί, ώστε παίζοντας ταυτόχρονα να μαθαίνει!


Το αποτέλεσμα θα δείχνει κάπως έτσι :

Τέλος μπορούμε να φτιάξουμε ένα κουίζ και να αξιολογήσουμε κατά πόσο ο μαθητής μας έμαθε όσα κάναμε στο μάθημα και όπου δυσκολεύεται να προσθέσουμε επιπλέον δραστηριότητες.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Diy παιχνίδι μνήμης !


Σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές μας εμφανίζουν αδυναμία στην μνήμη. Δεν είναι κάτι κακό για το οποίο πρέπει να πανικοβληθούμε, ούτε να ανησυχήσουμε. Με ειδικές και στοχευμένες δραστηριότητες δίνουμε την δυνατότητα στο παιδί να ενισχύσει την μνήμη του, παίζοντας!


Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι αρκετά εύκολη, οικονομική και diy!

Τί χρειαζόμαστε;
- κάρτες χωρίς σχέδια (εγω προμηθεύτηκα το σετ καρτών από τα target, δες στην εικόνα)
- μαρκαδόρους
- φαντασία!

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τις κάρτες σε ζευγάρια των δύο και ζωγραφίζουμε x2 φορές ό,τι σχέδιο θέλουμε.
Γυρνάμε τις κάρτες ανάποδα και τις σκορπάμε σε όλο τον χώρο. Το παιδί καλείται σηκώνοντας μία μία κάρτα να θυμηθεί σε ποια θέση βρίσκεται το ζευγαράκι κάθε κάρτας.
Την πρώτη φορά μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο παιδί να κάνει όσα λάθη θέλει, μέχρι να οικοιοποιηθεί την δραστηριότητα και στις επόμενες φορές να του ορίζουμε συγκεκριμένες "ζωές" που έχει στο παιχνίδι.

Για να κατεβάσετε το εκτυπώσιμο αρχείο των καρτών σε έγχρωμη μορφή πατήστε εδώ, πλαστικοποιήστε τες και δημιουργήστε τις δικές σας κάρτες!

Καλή διασκέδαση!

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Μαθαίνω τα ουσιαστικά αλλιώς !


Πολλές φορές εμείς οι δάσκαλοι χρειάζεται να βρίσκουμε διαφορετικούς τρόπους να μαθαίνουμε στους μαθητές μας κάτι που τους δυσκολεύει και να μην χρησιμοποιούμε τους κλασσικούς τρόπους.

Η γραμματική είναι ένα από αυτά, ειδικά για τα παιδιά με δυσλεξία ή άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπου λόγω αδυναμιών στην μνήμη, δεν μπορούν να εφαρμόσουν τους κανόνες της.
Γι'αυτό προσπαθούμε να βρούμε δραστηριότητες που ταιριάζουν στο στυλ μάθησης του παιδιού για να του δημιουργήσουμε μαθησιακές εμπειρίες.

Ένα παράδειγμα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι και αυτή, στην οποία καλούνται οι μαθητές να μάθουν την κλίση των επιθέτων σε -ων -ουσα -ον και σε -ος -ος -ο.

Τί χρειαζόμαστε;
κόλλες χαρτί
χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνια
μαρκαδόρο
συρραπτικό

Εκτέλεση :
Αρχικά κόβουμε σε ίσες διαστάσεις τα χρωματιστά χαρτιά και τα τοποθετούμε πάνω σε μία λωρίδα λευκής σελίδας. Στην συνέχεια τα συρράπτουμε όλα μαζί για να δημιουργηθεί μιας μορφής βιβλιαράκι. Τέλος γράφουμε πάνω στα χαρτάκια τα άρθρα και τις καταλήξεις των επιθέτων και διαλέγουμε ένα επίθετο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα.
Το παιδί, γυρνώντας ένα ένα τα χαρτάκια, διαβάζει φωναχτά τις καταλήξεις των επιθέτων σαν ποιηματάκι.

ΕΠΙΘΕΤΑ ΣΕ -ων - ουσα - ον :



ΕΠΙΘΕΤΑ σε -ος -ος -ο :


* Ενδεικτικά μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να μας πει και άλλα επίθετα με ίδιες καταλήξεις που του έρχονται στο μυαλό. Αν δυσκολευτεί, προσπαθούμε να του πούμε περιφραστικά αντίστοιχα επίθετα, ώστε να τα βρει μόνος του. π.χ. Η Μαρία λείπει σήμερα από το σχολείο. Τί είναι; (απούσα) κ.λπ.