Σελίδες

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Βραχιολάκια υπενθύμισης των γονέων!


Μία ιδέα επικοινωνίας και υπενθύμισης με τους γονείς των μαθητών μας για τα σημαντικά γεγονότα της επόμενης ημέρας, ώστε να μην χρειάζονται χαρτάκια σε φακέλους και στην τσάντα, που πολύ πιθανόν χάνονται ή ξεχνιούνται!

Βραχιολάκια ασπρόμαυρα για να τα εκτυπώσετε σε πολύχρωμα χαρτιά, τα οποία κόβετε στα περιθώρια, τα περνάτε στα χεράκια των μαθητών σας και με ταινία/σελοτέιπ τα ενώνετε.
Έτσι γυρνώντας τα παιδιά στο σπίτι, έχουν το αντίστοιχο μηνυματάκι στο χέρι τους, οι γονείς το βλέπουν και δεν ξεχνούν κάτι που είναι σημαντικό!

Δείτε το αρχείο εδώ.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Θεματικοί εκπαιδευτικοί σταθμοί: Γιορτάζουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αν και όχι μεγάλη φαν της γιορτής, ψάχνω καθημερινά τρόπους οι μαθητές μου μέσα από ενδιαφέρον και διαφορετικούς τρόπους να εξασκηθούν και να μάθουν μέσα από το παιχνίδι.
Αποφάσισα λοιπόν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να χωρίσω την τάξη μας σε 3 εκπαιδευτικούς σταθμούς. Σταθμός των Μαθηματικών, της Γλώσσας και των Παιχνιδιών. Οι μαθητές σε κάθε σταθμό εξασκούνται στα γνωστικά αντικείμενα που έχουν διδαχθεί μέσω του παιχνιδιού. Χωρίζονται σε ομάδες των 5 περίπου ατόμων και στον πίνακα της τάξης καταγράφουμε το σκορ κάθε ομάδας σε κάθε σταθμό. Οι ομάδες κινούνται κυκλικά, η κάθε μία σε διαφορετικό σταθμό και αλλάζουν με το χρονόμετρο. Κερδίζει η ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους.

Σταθμός Μαθηματικών

Δύο φύλλα εργασίας, ένα με αριθμούς μέχρι το 20 και ένα με ζευγαράκια προσθέσεων μέχρι το 10.
Στο 1ο φύλλο οι μαθητές μετράνε τις κόκκινες καρδούλες και στη ροζ καρδούλα γράφουνε το αποτέλεσμα που βρήκανε.

Βρείτε το 1ο φύλλο εργασίας εδώ.
Στο 2ο φύλλο εργασίας, αφού έχουμε κόψει τις κόκκινες καρδούλες περιμετρικά και τις έχουμε πλαστικοποιήσει, τα παιδιά τοποθετούν την κάθε καρδούλα στο σωστό ζευγαράκι που δείχνει το αποτέλεσμα της πράξης. Μόλις τελειώσει το χρονόμετρο, μετράμε πόντους.

Βρείτε το 2ο φύλλο πατώντας εδώ.

Σταθμός Γλώσσας
Ο σταθμός της Γλώσσας περιέχει παζλ με την αλφαβήτα. Κομμένες καρδούλες στη μέση που η κάθε μία περιλαμβάνει ένα γράμμα της αλφαβήτα με κεφαλαία και με μικρά γράμματα. Οι μαθητές καλούνται να φτιάξουν όσα περισσότερα ζευγαράκια μπορούν!

Βρείτε το παζλ πατώντας εδώ.

Σταθμός Παιχνιδιών
Ο σταθμός παιχνιδιών περιέχει το παιχνίδι Τί είναι; το οποίο μπορούμε να το παίξουμε και ως παντομίμα. Κορδέλες στο κεφάλι και κάρτες με θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο! Όποια ομάδα βρει περισσότερες κάρτες κερδίζει.

Βρείτε το παιχνίδι πατώντας εδώ.

* τέλος, συζητάμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την σημασία της αγάπης στις ζωές μας!

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ευρετήριο καινούριων λέξεων!


Μία ιδέα για να καταγράφετε όλες τις καινούριες λεξούλες που μαθαίνετε στην τάξη σας (μαζί και αυτές που βάζετε για αντιγραφή) είναι το ευρετήριο καινούριων λέξεων, βάσει του γράμματος από το οποίο αρχίζουν!

Τα παιδιά αναγνωρίζουν το γράμμα με το οποίο ξεκινάει η κάθε λεξούλα που μελετάτε, βρίσκουν το γράμμα στο ευρετήριο, και το καταγράφουν στις ειδικές σειρές γραφής. Έτσι εξασκούνται και στην αλφαβητική σειρά. Μπορείτε επίσης κάθε φορά που μαθαίνετε καινούριο γραμματάκι στην τάξη, να καταγράφετε όλες τις λέξεις που κάνατε για να τις έχετε συγκεντρωμένες.

Το αρχείο περιέχει επιπλέον για κάθε γραμματάκι μία σελίδα εικονογράφησης. Τα παιδιά ζωγραφίζουν κάτι που αρχίζει από το αντίστοιχο γράμμα και στο τέλος υπογράφουν με το όνομα τους όπως όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι!

Εκτυπώνεται το αρχείο, και επιλέγετε ξεχωριστά τις 2 τελευταίες σελίδες, δηλαδή την σελίδα της εικονογράφησης και την σελίδα που καταγράφονται οι λέξεις, 24 φορές, μία για το κάθε γράμμα ή και περισσότερες.

Το αρχείο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα eduki, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: 


Ελπίζω να σας αρέσει και να σας φανεί χρήσιμο!

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Η αριθμογραμμή του κροκόδειλου μέχρι το 10



Μία αριθμογραμμή μέχρι το 10 για τα μικρά παιδιά, σαν ένα μικροσκοπικό ακορντεόν με ένα κροκόδειλο στο μπροστινό και στο πίσω μέρος. Ο πεινασμένος κροκόδειλος έχει φάει όλους τους αριθμούς και τα παιδιά καλούνται να τους μάθουν. Αντίστοιχες ιδέες μπορείτε να βρείτε στο pinterest με διάφορα ζωάκια και αριθμογραμμές μέχρι το 20, 100 κ.λπ.


Εκτυπώνετε, κόβετε τις σειρές και κολλάτε στα σημεία που αναγράφονται. Στην συνέχεια τσαλακώνετε στα σημεία με τις διακεκομμένες γραμμές και έτοιμο!


Κατεβάστε το αρχείο
εδώ.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Παίζω με τους ποπ κορναριθμούς μέχρι το 10!


Μία ακόμα ιδέα για να εξασκηθούν οι μαθητές σας, στα Μαθηματικά αυτή τη φορά, είναι και η συγκεκριμένη. Ενδεικτικά σας παρουσιάζω την δραστηριότητα για την Α' Δημοτικού, με προσθέσεις των αριθμών μέχρι το 10. Εσείς μπορείτε να την προσαρμόσετε σε όποια τάξη διδάσκετε.

Οι μαθητές, στη γωνιά των Μαθηματικών αφού έχουν διδαχτεί τους αριθμούς μέχρι το 10, αρχίζουν να εξασκούνται στα ζευγαράκια των αριθμών. Έχοντας τυπωμένα και πλαστικοποιημένα τα καρτελάκια με τις προσθέσεις (σε κίτρινο χαρτί για να θυμίζουν ποπ κορν) και έναν μαύρο μαρκαδόρο, λύνουν σε ομαδούλες τις πράξεις και κάθε μία που τελειώνουν την ρίχνουν στο χαρτόκουτο. Μετά περνάμε και ελέγχουμε τα αποτελέσματα!

Στο αρχείο θα βρείτε και μία σελίδα με κενά καρτελάκια για να γράψετε τις δικές σας πράξεις, καθώς και το ανάπτυγμα για το χαρτόκουτο των ποπ κορν.




Δείτε το αρχείο εδώ.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Παίζω με την ΠατατοΓραμματική!

Ένας τρόπος να αγαπήσουν τα παιδιά την γνώση είναι αν την προσεγγίσουν με τρόπους πιο οικείους και γνώριμους για αυτά, όπως μέσω του παιχνιδιού!
Μια δημιουργική και πρωτότυπη ιδέα να εξασκηθούν λοιπόν οι μαθητές σας (ακόμη και τα παιδιά σας στο σπίτι) είναι και η συγκεκριμένη. Με θηκούλες, αντίστοιχες με αυτές που δίνουν για συσκευασίες στις τηγανιτές πατάτες όταν τρώμε τζανκ φουντ, τις οποίες χωρίζουμε σε κατηγορίες.

Μία θήκη/συσκευασία για μία κατηγορία. Ρήματα, Ουσιαστικά, Επίθετα, Επιρρήματα και Μετοχές.
Τυπώνουμε τις "πατάτες" είτε έγχρωμες, είτε σε κίτρινο χαρτί, τις πλαστικοποιούμε για να τις χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές και τις μοιράζουμε στους μαθητές μας. Το κάθε παιδί γράφει μία λεξούλα που να ανήκει σε μία κατηγορία και την τοποθετεί στην θήκη του. Ή ακόμη δίνει τις λέξεις στον διπλανό του να τις τοποθετήσει και ανταλλάσσουν μεταξύ τους.

Τρόπος κατασκευής των θηκών


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο εξάσκησης για διάφορα μαθήματα, π.χ. για τους νομούς στην Γεωγραφία, όπου κάθε κουτάκι θα αποτελεί ένα γεωγραφικό διαμέρισμα και οι μαθητές θα τοποθετούν τους νομούς ή και στις πιο μικρές τάξεις π.χ. από ποιο καινούργιο γραμματάκι που μάθατε αρχίζει η κάθε λέξη κ.λπ.



Το αρχείο θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Διαδραστικά Τετράδια: Μαθαίνουμε να αναλύουμε χαρακτήρες!

Το πρώτο άρθρο που ανεβάζω υποστηρίζοντας κι εγώ τα διαδραστικά τετράδια ως εναλλακτικό τρόπο εργασίας με τους μαθητές μας, καθώς η εμπειρία μου δείχνει ότι είναι όντως αποτελεσματικά! Οι μαθητές τα αγαπούν και φυσικά τα προτιμούν από τις απρόσωπες φωτοτυπίες. Με αυτόν τον τρόπο τα τετράδια ζωντανεύουν και προσελκύουν τους μαθητές στο να ασχοληθούν περισσότερο.

Το αρχείο παρουσιάζει έναν τρόπο να μάθουν οι μαθητές να περιγράφουν χαρακτήρες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αφού έχετε ασχοληθεί με μία ιστορία και θέλετε να εμβαθύνετε στους χαρακτήρες. Το αρχείο περιλαμβάνει ένα φύλλο θεωρίας και ένα εξάσκησης. Επίσης περιέχονται και οι πληροφορίες για τον τρόπο που θα τα κολλήσετε στα τετράδια.

Κατεβάστε το αρχείο πατώντας εδώ.

Ελπίζω να φανούν και σε εσάς χρήσιμα!

Πάσο μαθητών για νερό!


Μετά την ιδέα για πάσο τουαλέτας, σκέφτηκα να φτιάξω ένα πάσο και για κάθε φορά που οι μαθητές μας ζητάνε να πάνε να πιουν νερό! Και εδώ πάσα - καρτελάκια για τον λαιμό ή σε κάρτα, ώστε να πηγαίνει για νερό κάθε φορά ένας μαθητής. Στο πίσω μέρος του πάσου γράφετε επιπλέον το τμήμα σας.

Εκτυπώστε, κόψτε και πλαστικοποιείστε το αρχείο σε μορφή κάρτας και με ένα μικρό περφορατέρ κάντε μία τρυπούλα πάνω αριστερά. Περάστε κορδόνι, λάστιχο ή ό,τι άλλο σκεφτείτε και κρεμάστε το πάσο δίπλα από την πόρτα της τάξης σας σε μία μικρή κρεμαστρούλα, ώστε να το παίρνει κάθε μαθητής που είναι η σειρά του και να το κρεμάει στον λαιμό του!

Το αρχείο θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Πάσο μαθητών για την τουαλέτα!


Παρακάτω σας παρουσιάζω μία ιδέα για να οργανώσετε καλύτερα την τάξη σας! Πάσα - καρτελάκια για τον λαιμό ή σε κάρτα, ώστε να πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε φορά ένας μαθητής. Με αυτόν τον τρόπο δε θα ζητάνε ανυπόμονα όλα τα παιδιά μαζί να πάνε τουαλέτα, αν καθυστερήσουν θα ξέρετε που είναι και αν τους βρει κάποιος στον διάδρομο με το καρτελάκι θα ξέρει που πηγαίνουν. Την ιδέα την βρήκα στα αγγλικά από εδώ: https://www.teacherspayteachers.com/Product/Boy-Girl-Bathroom-Pass-Passes-Pink-Blue-Door-Hangers-SO-CUTE-Free-Freebie-1493747

Εκτυπώστε, κόψτε και πλαστικοποιείστε το αρχείο σε μορφή κάρτας και με ένα μικρό περφορατέρ κάντε μία τρυπούλα πάνω αριστερά. Περάστε κορδόνι, λάστιχο ή ό,τι άλλο σκεφτείτε και κρεμάστε το πάσο δίπλα από την πόρτα της τάξης σας σε μία μικρή κρεμαστρούλα, ώστε να το παίρνει κάθε μαθητής που είναι η σειρά του και να το κρεμάει στον λαιμό του!

Το αρχείο θα το βρείτε πατώντας εδώ.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Project: Το πολικό Εξπρές!

Το δεύτερο θεματικό project που υλοποιήσαμε με τους μαθητές μας για τα Χριστούγεννα, ήταν αυτό για το Πολικό Εξπρές! Μία ιστορία που οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε ακόμα και από όταν ήμασταν εμείς παιδιά. Έτσι λοιπόν το prοject μας στηρίχτηκε στο βιβλίο του Van Allsburg Chris και στην ταινία κινουμένων σχεδίων που είναι βασισμένη στο βιβλίο.

Αφού διαβάσαμε, επεξεργαστήκαμε και κουβεντιάσαμε για το βιβλίο, προχωρήσαμε στις δραστηριότητες που είχα ετοιμάσει, οι οποίες βασίζονταν στην ιστορία, αλλά επέτρεπαν στα παιδιά να πάρουν και εκείνα μέρος στην ιστορία! Χώρισα λοιπόν την τάξη σε ομάδες των 5 περίπου ατόμων, τους εξήγησα την διαδικασία και ξεκίνησαν οι δραστηριότητες μας.

Αρχικά κόψαμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ιστορία και τα κολλήσαμε στην σωστή σειρά, φτιάχνοντας το δικό μας τρενάκι!

Στην συνέχεια η κάθε ομάδα, όριζε στα μέλη της ρόλους. Άλλος θα έφτιαχνε το πρόγραμμα, άλλος θα έφτιαχνε τη λίστα των ταινιών, άλλος της μουσικής, άλλος του φαγητού κλπ. Όλα φυσικά, αφού όλη η ομάδα μαζί τα συζητούσε και κατέληγε σε κάποιες βασικές ιδέες που συμφωνούσε.
Έτσι κάθε ομάδα, παρουσίαζε:

                                                        το menu που σέρβιρε το τρένο,

      το χρονοδιάγραμμα της ημέρας & το πρόγραμμα (ταινίες,μουσική,παιχνίδια),

                              

       
        την διακόσμηση των βαγονιών.

Αφού ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες, ορίσαμε μία μέρα στην οποία θα οργανώναμε προβολήτης ταινίας του Πολικού Εξπρές.  Μπορείτε ακόμη να διακοσμήσετε την τάξη σας θεματικά για την συγκεκριμένη ημέρα, να παρουσιάσετε την δουλειά των μαθητών σας και να καλέσετε και τις υπόλοιπες τάξεις να παρακολουθήσουν την ταινία! Εμείς τυπώσαμε το αφισάκι flyer που είχα φτιάξει και το κολλήσαμε στο σχολείο για να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα παιδιά.

Για την προβολή, ετοίμασα ένα σημείωμα για τους γονείς που τους ζητούσα, οι μαθητές να έχουν μαζί τους το εισιτήριο τους και ένα ζευγάρι πυτζάμες, για να γίνει η διαδικασία πιο παραστατική!
Aκόμη μπορεί το κάθε παιδί να φέρει μαζί του από μία λιχουδιά και κατά τη διάρκεια της ταινίας να τις μοιραστείτε όλοι μαζί. Εγώ είχα ετοιμάσει σακουλάκια ποπκόρν, σοκολάτες και σοκολάτα ρόφημα για τα παιδιά, τα οποία είχα διακοσμήσει με ετικέτες που θα βρείτε και στο αρχείο, με λογότυπο δώρου από τον Άγιο Βασίλη.

* Πριν ξεκινήσει η προβολή, είχα πάρει το μικρό μου περφορατέρ και τρύπαγα το εισιτήριο του κάθε μαθητή μου πριν μπει στην τάξη, για ακόμη περισσότερη παραστατικότητα :)

Δείτε & να κατεβάσετε το αρχείο με το όλο το υλικό για το πρότζεκτ εδώ.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Καλώς ήρθες 2019!


Εύχομαι σε όλους και όλες Καλή Χρονιά! Το 2019 να σας φέρει όλα όσα επιθυμείτε, αλλά κυρίως να είναι μία χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά και ευτυχία. Και φυσικά δημιουργική!