Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Φτιάχνουμε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο δέντρο & Εργαστήριο κατασκευής στολιδιών!


Στολίσαμε και εμείς την τάξη μας με τη σειρά μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και παρακάτω σας παρουσιάζω όλα όσα κάναμε!

Για το δέντρο θα χρειαστείτε:
κούτες μεγάλου μεγέθους (2-3)
πράσινη τέμπερα
κίτρινη τέμπερα
κοπίδι & ψαλίδι

Για την διακόσμηση του δέντρου εκτός των στολιδιών χρησιμοποιήσαμε:
κόκκινη κορδέλα
λαμπάκια με μπαταρίες

Φέτος σκέφτηκα το δεντράκι της τάξης, αντί να είναι το κλασσικό δέντρο που στολίζουμε στα σπίτια μας, να το φτιάξουμε μόνοι μας από το μηδέν. Έτσι πήρα κούτες, ζωγράφισα πάνω τους πατρόν για το δέντρο και έβαλα τους μαθητές μου να το κόψουν. Σε κάθε κομμάτι έκοψα μικρές εσοχές, ώστε να ενώνονται τα κομμάτια μεταξύ τους και μικρές τρυπούλες με κοπίδι για να κρεμάσουμε τα στολίδια που θα φτιάξουμε. Με πράσινη τέμπερα βάψαμε όλα τα κομμάτια και με κίτρινη το αστέρι.


Εργαστήριο κατασκευής στολιδιών!
Αφού τελειώσαμε με το δέντρο, την επόμενη ημέρα σειρά είχαν τα στολίδια μας! Είχα προετοιμάσει από ένα έτοιμο δείγμα για να βοηθάει τα παιδιά στην κατασκευή και των δικών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το έφτιαχναν ίδιο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις δημιουργίες μας και τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε για να τις φτιάξουμε.

Αρχικά, καθ όλη τη διάρκεια του Εργαστηρίου μας φοράγαμε τα καπελάκια των ξωτικών, αφού ήμασταν όλοι βοηθοί για τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια!


Και τώρα στα στολίδια μας...

  χριστουγεννιάτικες μπάλες για το δέντρο
       
θα χρειαστείτε:
περφορατέρ σε σχήμα κύκλου (εγώ χρησιμοποίησα 3'')
χαρτόνια διάφορων χρωμάτων
μεταλλιζέ χαρτόνια
blanco για το χιόνι
κόκκινη καρτέλα για τα κρεμάσετε
κόλλα χειροτεχνίας

Εμπνευστείτε και δημιουργήστε ότι σχέδια θέλετε!

Ζωγραφίζουμε έτοιμα στολίδια
εγώ αγόρασα τα συγκεκριμένα από τα tiger
θα χρειαστείτε:
μαρκαδόρους
κορδέλα για να κρεμάσετε τα στολίδια

ορίστε μερικά από τα δικά μας:


Άγιος Βασίλης & ξωτικό σε ξυλάκι
θα χρειαστείτε:
pipe cleaners (κόκκινο & πράσινο)

ξυλάκια κατασκευών
βαμβάκι
μαρκαδόρους
κόλλα χειροτεχνίας

Γυρνάμε το pipe cleaner γύρω από το ξυλάκι μας και στην κορυφή του κολλάμε βαμβάκι, αφού το έχουμε κάνει μπαλίτσα. Στον Άγιο Βασίλη βάζουμε βαμβάκι και για γένια. Ζωγραφίζουμε στο υπόλοιπο ξυλάκι μάτια, μύτη, ρούχα ή ό,τι άλλο φανταστούμε!



Άγιος Βασίλης στην καμινάδα


θα χρειαστείτε:
ένα ρολό χαρτί τουαλέτας
κόκκινο και μαύρο χαρτόνι
γκλίτερ
κόλλα χειροτεχνίας

Κόβουμε το χαρτόνι ή χρωματιστό χαρτί στις διαστάσεις του ρολού και το κολλάμε πάνω του. Στην συνέχεια κόβουμε δύο κόκκινες λωρίδες για τα πόδια και τα κολλάμε στην μέσα πλευρά του ρολού. Στο μαύρο χαρτόνι σχεδιάζουμε παπούτσια και τον σάκο και τα κόβουμε. Τα κολλάμε όπως βλέπετε στην εικόνα παραπάνω. Στον σάκο μπορείτε να βάλετε κάποιο δωράκι να εξέχει και γκλίτερ για να τον διακοσμήσετε.

χριστουγεννιάτικα δέντρα με ξυλάκια
θα χρειαστείτε:
ξυλάκια κατασκευών
μαρκαδόρους
χαρτόνια ή χαρτιά Α4
κόλλα χειροτεχνίας
κορδέλα

Παίρνουμε 3 ξυλάκια κατασκευών και τα κολλάμε μεταξύ τους στις γωνίες τους, ώστε να σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Αφού στεγνώσει η κόλλα, ζητάμε από τους μαθητές μας να ζωγραφίσουν τα ξυλάκια με τους μαρκαδόρους και να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην συνέχεια, με χαρτόνια ή με ζωγραφιές σε χαρτί, ζωγραφίζουν και στολίδια και τα κολλάνε πάνω του. Τέλος περνάνε κορδέλα στα δεντράκια και τα κρεμάνε στο κανονικό δέντρο μας.

* Μία πολύ ωραία ιδέα για να υλοποιήσετε τα παραπάνω, που θα ξετρελάνει τους μαθητές σας, είναι να οργανώσετε το εργαστήριο μαζί με τους γονείς των μαθητών σας και να φτιάξετε ομαδικά τα στολίδια σας!

Ελπίζουμε να σας αρέσουν και να εμπνευστείτε και εσείς να φτιάξετε τα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου