Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Project: Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σε μία άλλη χώρα - Όλο το ταξίδι με μία βαλίτσα!


Φέτος για τις γιορτές των Χριστουγέννων επέλεξα να υλοποιήσουμε το πρότζεκτ που σας παρουσιάζω παρακάτω με θέμα: "Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σε μία άλλη χώρα - όλο το ταξίδι με μία βαλίτσα". Σκοπός του πρότζεκτ είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και άλλες χώρες στον κόσμο και να μάθουν γενικές πληροφορίες για την χώρα που έχουν επιλέξει, όπως τοποθεσία, κλίμα, αξιοθέατα, έθιμα κ.λπ. 

Για το συγκεκριμένα πρότζεκτ επέλεξα το βιβλίο "Χριστούγεννα στον Κόσμο" από τις εκδόσεις Ψυχογιός : 


Χώρισα την τάξη σε ομάδες των 4-5 ατόμων και η κάθε ομάδα διάλεγε την χώρα που ήθελε να μελετήσει. Καλό θα είναι η κάθε ομάδα να επιλέξει διαφορετική χώρα για να μάθουμε για περισσότερες.

Αφού επέλεξαν χώρα, έπαιρνε ο καθένας από ένα φύλλο εργασίας με στοιχεία που έπρεπε να βρουν για την χώρα επιλογής του, το οποίο έπρεπε να μελετήσουν στο σπίτι με την βοήθεια του υπολογιστή και έχοντας κάνει την έρευνα τους, την επόμενη ημέρα το συμπληρώναμε όλοι μαζί στο σχολείο. 

Βρείτε το φύλλο εργασίας πατώντας εδώ

Αφού είχαμε συλλέξει αρκετά στοιχεία από τις χώρες μας (εικόνες, βίντεο, slide κ.λπ.) ήρθε η ώρα της βαλίτσας! Πριν από κάθε ταξίδι, όλοι μας ετοιμάζουμε τη βαλίτσα με τα απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστούμε να έχουμε μαζί. Έτσι και εμείς φτιάξαμε τις δικές μας βαλίτσες με τα απαραίτητα.

Η κάθε βαλίτσα περιλαμβάνει:

1 παγκόσμιο χάρτη
1 διαβατήριο
εισιτήρια & θήκη εισιτηρίων
πορτοφόλι
κινητό τηλέφωνο
φωτογραφική μηχανή
βαλίτσα ρούχων
φύλλο εργασίας

Η κατασκευή της βαλίτσα θα σας πάρει αρκετό χρόνο, αλλά ο κόπος πιστέψτε με θα σας ανταμείψει! Μπορείτε παρόλα αυτά, να κόψετε σε πατρόν τις βαλίτσες και με την βοήθεια του προτζέκτορα να φτιάξετε τις βαλίτσες όλοι μαζί στην τάξη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΑΛΙΤΣΑΣ

Η τελική βαλίτσα κάθε μαθητή θα μοιάζει κάπως έτσι : 


Διαβατήρια

Αρχικά φτιάχνουμε τα διαβατήρια μας για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε σε όλους τους μακρινούς προορισμούς που επιθυμούμε. Μόλις τα διαβατήρια ήταν έτοιμα τα βάλαμε στην θήκη τους στην βαλίτσα μας! Για να μεταφερθείτε στο άρθρο με τα διαβατήρια πατήστε στην παρακάτω εικόνα:



Αεροπορικά εισιτήρια

Για να ταξιδέψουμε στον προορισμό μας φυσικά χρειαζόμαστε και αεροπορικά εισιτήρια! Έτσι φτιάξαμε ένα για το ταξίδι προς την χώρα που θα επισκεφτούμε και ένα για τον γυρισμό μας. Μόλις γράψαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βάλαμε τα εισιτήρια στην ειδική θήκη τους μέσα στην βαλίτσα.


Πορτοφόλι

Το πορτοφόλι με τα δικά μας χρήματα είναι και αυτό απαραίτητο για να μπορέσουμε να κάνουμε οποιοδήποτε ταξίδι. Έτσι φτιάξαμε το δικό μας, τυπώσαμε χαρτονομίσματα και τα χρωματίσαμε για να δείχνουν αληθινά.
                    


Φωτογραφική μηχανή

Κάθε ταξιδιώτης χρειάζεται μία φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίζει όλα τα τοπία που επισκέπτεται, συλλέγοντας εικόνες. Η δικιά μας φωτογραφική δείχνει τα αξιοθέατα της χώρας που ταξιδέψαμε. Επέλεξα να τα ζωγραφίσουν μόνα τους τα παιδιά, βλέποντας διάφορες εικόνες, παρά να τους εκτυπώσω έτοιμες. Αφού ζωγραφίσαμε λοιπόν όλα τα σπουδαία αξιοθέατα που είδαμε, βάλαμε την μηχανή μας στην θήκη της στην βαλίτσα.


    

Κινητό τηλέφωνο

Θέλουμε φυσικά και κινητό τηλέφωνο για να μπορούμε να επικοινωνούμε με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να βγάζουμε και από αυτό φωτογραφίες! Στο πάνω αριστερά μέρος του κινητού γράψαμε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και τα αρχικά της χώρας που έχουμε επισκεφτεί, ενώ στο δεξιά μέρος την ημερομηνία. Τέλος βάλαμε και το κινητό μας στην θήκη μαζί με την φωτογραφική μηχανή.
Βαλίτσα με ρούχα

Αφού αναζητήσαμε το κλίμα της χώρας που θα ταξιδέψουμε, είδαμε τους βαθμούς Κελσίου που θα φτάσει ο καιρός τις ημέρες που θα είμαστε εμείς στην χώρα, και βάσει αυτών διαλέξαμε και τα κατάλληλα ρούχα που θα πάρουμε μαζί. 



                 

Στην βαλίτσα επίσης τοποθετούμε, τον παγκόσμιο χάρτη για να βρούμε το σημείο ακριβώς  που βρίσκεται η χώρα που θα επισκεφτούμε και να το χρωματίσουμε και το φύλλο εργασίας που συμπληρώσαμε στην αρχή στην θήκη του.

Κούκλα με την παραδοσιακή στολή της χώρας για σουβενίρ
Για σουβενίρ, φτιάξαμε τις δικές μας κούκλες που φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία κάθε χώρας και τους βάλαμε κορδελάκια για να τις κρεμάσουμε!
Ορίστε μερικά παραδείγματα :


Κατεβάστε & εκτυπώστε το αρχείο με όλα τα παραπάνω και τις αναλυτικές οδηγίες, πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου