Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Project: Το πολικό Εξπρές!

Το δεύτερο θεματικό project που υλοποιήσαμε με τους μαθητές μας για τα Χριστούγεννα, ήταν αυτό για το Πολικό Εξπρές! Μία ιστορία που οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε ακόμα και από όταν ήμασταν εμείς παιδιά. Έτσι λοιπόν το prοject μας στηρίχτηκε στο βιβλίο του Van Allsburg Chris και στην ταινία κινουμένων σχεδίων που είναι βασισμένη στο βιβλίο.

Αφού διαβάσαμε, επεξεργαστήκαμε και κουβεντιάσαμε για το βιβλίο, προχωρήσαμε στις δραστηριότητες που είχα ετοιμάσει, οι οποίες βασίζονταν στην ιστορία, αλλά επέτρεπαν στα παιδιά να πάρουν και εκείνα μέρος στην ιστορία! Χώρισα λοιπόν την τάξη σε ομάδες των 5 περίπου ατόμων, τους εξήγησα την διαδικασία και ξεκίνησαν οι δραστηριότητες μας.

Αρχικά κόψαμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ιστορία και τα κολλήσαμε στην σωστή σειρά, φτιάχνοντας το δικό μας τρενάκι!

Στην συνέχεια η κάθε ομάδα, όριζε στα μέλη της ρόλους. Άλλος θα έφτιαχνε το πρόγραμμα, άλλος θα έφτιαχνε τη λίστα των ταινιών, άλλος της μουσικής, άλλος του φαγητού κλπ. Όλα φυσικά, αφού όλη η ομάδα μαζί τα συζητούσε και κατέληγε σε κάποιες βασικές ιδέες που συμφωνούσε.
Έτσι κάθε ομάδα, παρουσίαζε:

                                                        το menu που σέρβιρε το τρένο,

      το χρονοδιάγραμμα της ημέρας & το πρόγραμμα (ταινίες,μουσική,παιχνίδια),

                              

       
        την διακόσμηση των βαγονιών.

Αφού ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες, ορίσαμε μία μέρα στην οποία θα οργανώναμε προβολήτης ταινίας του Πολικού Εξπρές.  Μπορείτε ακόμη να διακοσμήσετε την τάξη σας θεματικά για την συγκεκριμένη ημέρα, να παρουσιάσετε την δουλειά των μαθητών σας και να καλέσετε και τις υπόλοιπες τάξεις να παρακολουθήσουν την ταινία! Εμείς τυπώσαμε το αφισάκι flyer που είχα φτιάξει και το κολλήσαμε στο σχολείο για να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα παιδιά.

Για την προβολή, ετοίμασα ένα σημείωμα για τους γονείς που τους ζητούσα, οι μαθητές να έχουν μαζί τους το εισιτήριο τους και ένα ζευγάρι πυτζάμες, για να γίνει η διαδικασία πιο παραστατική!
Aκόμη μπορεί το κάθε παιδί να φέρει μαζί του από μία λιχουδιά και κατά τη διάρκεια της ταινίας να τις μοιραστείτε όλοι μαζί. Εγώ είχα ετοιμάσει σακουλάκια ποπκόρν, σοκολάτες και σοκολάτα ρόφημα για τα παιδιά, τα οποία είχα διακοσμήσει με ετικέτες που θα βρείτε και στο αρχείο, με λογότυπο δώρου από τον Άγιο Βασίλη.

* Πριν ξεκινήσει η προβολή, είχα πάρει το μικρό μου περφορατέρ και τρύπαγα το εισιτήριο του κάθε μαθητή μου πριν μπει στην τάξη, για ακόμη περισσότερη παραστατικότητα :)

Δείτε & να κατεβάσετε το αρχείο με το όλο το υλικό για το πρότζεκτ εδώ.

2 σχόλια: