Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Μαθαίνω τις Ζώνες Βλάστησης !


Ένα κεφάλαιο της Γεωγραφίας Ε' Δημοτικού που δυσκόλεψε αρκετά τους μαθητές μου να το μάθουν, έτσι αποφάσισα να τους φτιάξω έναν υψομετρικό χάρτη & ένα συνοδευτικό εικονογραφικό παιχνίδι για την διευκόλυνση τους!

Τον υψομετρικό χάρτη θα τον βρείτε πατώντας πάνω στην εικόνα!
& το παιχνίδι εξάσκησης :

  • Αρχικά φτιάχνουμε ή τυπώνουμε τον χάρτη της Ελλάδας στις διαστάσεις που επιθυμούμε. Εγώ προσωπικά τον ξεπατικώνω μαζί με τα παιδιά για να βλέπουν και αυτά τη μορφή του. Μία άλλη πολύ καλή επιλογή είναι να εκτυπώσετε τον χάρτη εδώ : https://e-geografia.eduportal.gr/maps/print_maps/print_map_greece/print_greece.html που σας δίνει τη δυνατότητα να τον εκτυπώσετε σε πολλές διαστάσεις.
  • Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομματάκια διαφόρων χρωμάτων post it και γράφουμε πάνω τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.
  • Έπειτα αναζητάμε στο internet εικόνες που να απεικονίζουν τα φυτά που συναντάμε στις ζώνες βλάστησης, τα εκτυπώνουμε και τα κόβουμε. Εγώ για να μην σκίζονται/χαλάνε, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία τα πλαστικοποίησα.
  • Τέλος, δίνουμε στο παιδί τα post it και τις εικόνες από τα φυτά που φτιάξαμε και του ζητάμε να τα τοποθετήσει στις σωστές θέσεις του χάρτη. Μπορεί να τα τοποθετήσει με κόλλα, σελοτέιπ ή κόλλα σε μορφή πλαστελίνης.

* Αφού έχουμε διδάξει την θεωρία του μαθήματος, μία πολύ ωραία δραστηριότητα είναι να αναθέσουμε στους μαθητές μας να δημιουργήσουν χωρισμένα σε ομάδες κολλάζ από τις ζώνες βλάστησης που έμαθαν. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει και εδώ μαθητές της Ε' τάξης : https://pt.slideshare.net/3dimgalatsi/ss-60129912


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου