Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση; Ένας οδηγός για τους γονείς!



Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το παιδί να πάει κατασκήνωση;
Λέμε ότι ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση όταν μπορεί να διαχειριστεί συναισθηματικά τον αποχωρισμό από τους γονείς του, κάτι που δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά με τον χαρακτήρα και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει το κάθε παιδί.

Προσωπικά πιστεύω από τα 8 έτη. Παρότι οι κατασκηνώσεις δέχονται παιδιά ηλικιών από 5-6 ετών θεωρώ,  με προσωπική εμπειρία συμμετοχής αλλά και εργασίας σε κατασκηνώσεις,  ότι η πιο ασφαλής ηλικία είναι 8 χρονών και άνω, γιατί το παιδί  έχει ζήσει και δυο χρόνια στο δημοτικό και έχει μάθει να συνεργάζεται με άλλα παιδιά. 

Παρ’ όλα αυτά, ένα παιδί που είναι αρκετά προσκολλημένο στη μητέρα και στον πατέρα του, θα δυσκολευτεί ξαφνικά να βρεθεί σε ένα ξένο περιβάλλον μακριά τους. Ένας καλός τρόπος να προετοιμάσουμε τα παιδί για τον αποχωρισμό είναι, σταδιακά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την κατασκηνωτική περίοδο, να το αφήνετε για παράδειγμα στη γιαγιά και στον παππού ή να το πηγαίνετε σε φιλικά σπίτια και να περνάει χρόνο με τους φίλους του, έτσι και αυτονομείται και κοινωνικοποιείται! Aν το παιδί δηλώνει πως δεν επιθυμεί να πάει κατασκήνωση συμφωνείστε στην πρόταση να πάει λίγες μέρες να δει πώς θα του φανεί. Σε καμία περίπτωση, δεν πιέζουμε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει!

Είναι κατάλληλη η κατασκήνωση για να στείλω το παιδί μου;
Για να ελέγξετε αν η κατασκήνωση πληρεί της προϋποθέσεις σας για να της εμπιστευτείτε το παιδί σας μπορείτε να: Επισκεφθείτε το χώρο από κοντά και να τον εξερευνήσετε, να γνωρίσετε το προσωπικό και να σας μιλήσει για την πολιτική της κατασκήνωσης. Κάθε κατασκήνωση λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, άλλες επικεντρώνονται στο αγωνιστικό κομμάτι, άλλες στο πνεύμα της συνεργασίας, άλλες στο δημιουργικό κλπ. Ρωτήστε λοιπόν και επιλέξτε την κατασκήνωση που ανταποκρίνεται στο δικό σας τρόπο σκέψης και στα μαθήματα και βιώματα που θέλετε να πάρει το παιδί σας.

* Ελέγξτε αν στην κατασκήνωση υπάρχει ιατρείο για τους κατασκηνωτές!

Τα θετικά που θα αποκομίσει το παιδί από την εμπειρία της κατασκήνωσης :
- Αναπτύσσει  την αυτονομία του

- Μαθαίνει να οργανώνει  τις υποχρεώσεις του (τακτοποίηση ρούχων, κρεβατιού κλπ), άρα μαθαίνει να είναι υπεύθυνο.

- Μαθαίνει να  συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να λειτουργεί ως μέλος της. Θα μάθει να αναπτύσσει σχέσεις με συνομηλίκους, να διασκεδάζει και να δουλεύει μαζί τους. Θα αποκτήσει μία δεύτερη οικογένεια! Έτσι αποκτάει  κοινωνική ευαισθησία και κοινωνικές δεξιότητες. Μαθαίνει να συνεργάζεται, να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να αναλαμβάνει ευθύνες, να συμμορφώνεται στους κοινούς κανόνες, να είναι λειτουργικό μέλος μιας κοινωνικής ομάδας.

- Ανακαλύπτει τον εαυτό και τα ενδιαφέροντα του. Μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρονται στην κατασκήνωση δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα του και τις δεξιότητες του.

Μαθαίνει να κάνει φίλους. Η κατασκήνωση εξασφαλίζει την καλύτερη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, αφού ακόμα και τα πιο εσωστρεφή παιδιά καταφέρνουν να κάνουν πολλούς νέους φίλους, καθώς συμβιώνουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν μαζί ό,τι συμβαίνει.

Το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Ακόμα και τα πιο αρνητικά παιδιά για την δοκιμασία την κατασκήνωσης, μετά τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου, βγαίνουν νικητές, καθώς αντιμετώπισαν έναν φόβο τους, ο οποίος είναι να είναι μακριά από τους γονείς τους!

Περνά ποιοτικό χρόνο, καθώς απομακρύνεται από τα ηλεκτρονικά, τον καναπέ και την τηλεόραση. Το παιδί αθλείται, κινείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση και δραστηριοποιείται καθημερινά.

- Στην κατασκήνωση δεν υπάρχουν διακρίσεις, καλός/κακός μαθητής, αντιθέτως όλοι είναι ίσοι και μέλη μίας ομάδας.

Τέλος, όσοι από εμάς έχουμε πάει ως παιδιά κατασκηνωτές, ξέρουμε πως οι εμπειρίες της κατασκήνωσης είναι χαραγμένες για πάντα στις ζωές μας, ως οι πιο ξέγνοιαστες με φίλους μιας ζωής! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου