Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Μαθαίνω να γράφω & να στέλνω επιστολή!


Η παραγωγή γραπτού λόγου είναι ένας τομέας που δυσκολεύει ιδιαίτερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και υπόλοιπα παιδιά (με πιθανώς φτωχό λεξιλόγιο κ.λπ.)

Αρχικά έγραψα σε μια κόλλα Α4 τη θεωρία συγγραφής μιας επιστολής, στη μορφή που θα πρέπει να έχει, ώστε να αποτυπωθεί η μορφή της επιστολής στο μυαλό του παιδιού και να έχει έναν "μπούσουλα" πως πρέπει να είναι το πρότυπο της επιστολής που θα γράψει το ίδιο. 
Μπορείτε να βρείτε το εκτυπώσιμο αρχείο με τη θεωρία της επιστολής πατώντας πάνω στην εικόνα και θα μεταφερθείτε αυτόματα!

Τί χρειαζόμαστε;
κόλλα Α4
φάκελο
κουτί αλληλογραφίας
σφραγίδες
γραμματόσημα
αυτοκόλλητα

Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα προσπάθησα να μάθω στους μαθητές μου, εκτός του τρόπου για να γράφουν τις επιστολές τους, και τη διαδικασία που ακολουθείται για να τις στείλουμε!
Προμηθεύτηκα από τα tiger ένα κουτί αλληλογραφίας που εμπεριείχε ειδικές σφραγίδες, γραμματόσημα και φακέλους για τις επιστολές.


Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα και οικονομικά όλοι μας. Για να φτιάξετε κουτί αλληλογραφίας δείτε εδώ , για φακέλους δείτε εδώ  και τα καρτ ποσταλ εγώ προσωπικά τα ζωγράφισα στο χέρι αλλά μπορείτε να εκτυπώσετε και έτοιμες εικόνες!

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το θέμα της επιστολής. Εγώ βάζω τους μαθητές μου να επιλέξουν θέμα από ζωγραφιές καρτ-ποστάλ που έχω φτιάξει για να εμπνευστούν ιστορίες και γράψουν ό,τι θέλουν. 
Αφου επιλέξουμε θέμα, γράφουμε τον Αποστολέα (δηλαδή εμάς) και τον Παραλήπτη στο καρτ-ποστάλ.

Έπειτα, κάνουμε ένα προσχέδιο με τις ιδέες μας και τον τρόπο που θα τις δομίσουμε στην επιστολή (παραγράφους-κατάλληλο λεξιλόγιο). Βάση του προσχεδίου μας και της θεωρίας, γράφουμε την επιστολή μας! Όταν τελειώσουμε την επιστολή, αφού την έχουμε ελέγξει για πιθανά ορθογραφικούλια, την διπλώνουμε, την τοποθετούμε στον φάκελο που θα την στείλουμε και την δίνουμε στην Κυρία/Κύριο να την ετοιμάσει.
Παράδειγμα εφαρμογής 

Χρησιμοποιούμε τους έτοιμους φακέλους η αυτούς που έχουμε φτιάξει μόνοι μας, βάζουμε μέσα την επιστολή μας και επιλέγουμε γραμματόσημα! Έπειτα βάζουμε τις απαραίτητες σφραγίδες για να μπορεί το γράμμα μας να ταξιδέψει στον προορισμό του και το ρίχνουμε μέσα στο κουτί της αλληλογραφίας!


Καλή συγγραφή! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου