Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Δεν ξανακάνω το ίδιο λάθος στην Ορθογραφία!


Τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά με δυσλεξία, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην σωστή ορθογραφία των λέξεων. Η διαδικασία είναι αρκετά "επίπονη" και αποτελεί την πιο πιθανή "αποτυχία" στην απόδοση του παιδιού. Γι' αυτό και στο πρόγραμμα παρέμβασης γίνεται "κατά προτεραιότητα" παρέμβαση ανάλογα με τις δυσκολίες του δυσλεκτικού ή με μαθησιακές δυσκολίες παιδιού.

Ένας πολύ εύκολος και ευχάριστος τρόπος να αποθηκεύσει οπτικά το παιδί έναν μεγάλο αριθμό λέξεων είναι μέσω του κουτιού ορθογραφίας.

Η ιδέα είναι της Χριστίνας από τα θρανία (https://www.thrania.com/) και την υλοποίησα κι εγώ!

 Πώς το χρησιμοποιώ; Κάθε φορά που ο μαθητής/τρια μας κάνει κάποιο ορθογραφικό λάθος, γράφει τη λεξούλα σε ένα χαρτάκι και το λάθος που έκανε με διαφορετικού χρώματος μαρκαδόρο. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τη μνήμη του και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουτί σε άπειρες ασκήσεις όπως καθημερινή άγνωστη ορθογραφία/συνώνυμα-αντώνυμα/οικογένειες λέξεων κλπ



Τι χρειαζόμαστε;
1 συσκευασία κινητού ή 1 μικρό κουτί 
χαρτί περιτυλίγματος/χαρτόνι
πολύχρωμα post it
μαρκαδόρους

Εκτέλεση:
Διακοσμούμε τον κουτί με το χαρτί περιτυλίγματος και στην συνέχεια ορίζουμε με το παιδί τις κατηγορίες των λέξεων στο αντίστοιχο χρώμα post it (π.χ. μπλε για τα ουσιαστικά,πράσινο για το επίθετο, ροζ για τα ρήματα κλπ).
Παράδειγμα εφαρμογής.


*Μία πολύ διασκεδαστική χρήση του κουτιού, που προσωπικά οι μαθητές μου ξετρελένονται, είναι να χρησιμοποιούμε τις λεξούλες που έχουμε βάλει στο κουτί και να παίζουμε κρεμάλα στο τέλος του μαθήματος. Για να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον έχω τυπώσει και πλαστικοποιήσει χαρτονομίσματα, που το καθένα αντιστοιχεί και στις ζωές που έχει ο παίχτης να βρει τη λέξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου