Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

4 προτεινόμενα βιβλία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών !


Δεν αναρτώ συχνά στο blog προτάσεις για βιβλία, αλλά όταν ανακαλύπτω βιβλία που με καθηλώνουν, επιδιώκω να μεταδώσω αμέσως αυτή την ωραία αίσθηση!


Ένα σακί μαλλιά
Συλλογή Περιστέρια
Παντελής Καλιότσος


Βιβλίο βραβευμένο συγκινητικό διήγημα, βασισμένο σ' ένα πραγματικό γεγονός με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, που αναδεικνύει την ανάγκη και την αξία της αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στην κοινωνία μας.

Προτεινόμενη Χρήση στην τάξη
Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας, είναι το πέταγμα του χαρταετού. Στο βιβλίο θα συναντήσουμε ολόκληρη ανάλυση (σ.104-105) για δύο βασικά είδη αετών που συναντάμε στον τόπο μας. 
Θα μπορούσαμε λοιπόν αφού έχουμε διαβάσει το βιβλίο να κατασκευάσουμε τους δικούς μας χαρταετούς στην τάξη ενόψη της Καθαράς Δευτέρας!
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς κατασκευάσουμε diy τον δικό μας χαρταετό εδώ και εδώ.

Για παιδιά ηλικίας 11+


Ονειροφύλακες
Συλλογή Περιστέρια
Αγγελική Δαρλάση


Μια συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία για την διαφορετικότητα. Ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο, με τους δυνατούς και ισχυρούς ανθρώπους και τους αδύναμους που ζουν στο περιθώριο. Η ζωή συχνά κρύβει δυσκολίες και κινδύνους που καλείσαι να περάσεις και να αφήσεις πίσω, σαν έναν εφιάλτη που είδες και εξαφανίστηκε όταν ξημέρωσε.

Προτεινόμενη χρήση στην τάξη
Μία πολύ ωραία αξιοποίηση του βιβλίου στη σχολική μας τάξη είναι η κατασκευή ενός κουτιού σε μία γωνία της τάξης που θα ορίσουμε, στο οποίο τα παιδιά θα ρίχνουν :
ζωγραφιές με όνειρα που είδαν, ζωγραφιές με όσα ονειρεύονται για τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους, μικροαντικείμενα που πρωταγωνίστησαν σε κάποιο όνειρό τους ή ό,τι άλλο σκεφτείτε.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας ή κάθε μήνα, θα ανοίγουμε το κουτί και θα συζητάμε για τα όσα βρήκαμε μέσα. Όνειρα, ανησυχίες, αγωνίες, ελπίδες, προβληματισμούς. Όποτε κάποιο παιδί νιώθει την ανάγκη να ρίξει κάτι μέσα στο κουτί, το κάνει χωρίς ενδοιασμό. Το κουτί γίνεται ο ονειροφύλακας των μαθητών μας!

Για παιδιά ηλικίας 9+


Με τα μάτια της καρδιάς
Ιστορίες με τα άλλα παιδιά
Τιερί Λενέν - Φιλίπ Πουαριέ


Το βιβλίο μας παρουσιάζει ένα τυφλό παιδί να αφηγείται την ιστορία του απ΄τα χρόνια του σχολείου μέχρι την ενηλικίωση. Μία συγκινητική ιστορία για τη θέληση, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τις προκαταλήψεις, τη φυλετική διαφορά, την ισότητα, που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει πολλές πραγματικές ιστορίες της σημερινής κοινωνίας. 

Εικονογράφηση : Philippe Poirier

Μετάφραση : Ανδρέας Καρακίτσιος

Εφαρμογή στην τάξη
Μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριες μας για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, με δραστηριότητες στις οποίες καλούνται να μπουν στη θέση τους.
Για παράδειγμα παιχνίδι αφής με διαφορετικά αντικείμενα, 1 για κάθε παιδί, έχοντας βάλει στα μάτια των παιδιών μαντήλια. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι καλούνται να περιγράψουν την υφή του αντικειμένου που του έτυχε και να σκεφτούν τι μπορεί να είναι.
Έπειτα ανοίγουν όλοι τα μάτια και προσπαθούν να βρουν ποιο ήταν το αντικείμενο που τους δόθηκε. 

Το μυστικό τραγούδι της Μάτας
Ειρήνη Μάρρα


Το βιβλίο μας τοποθετεί στη ζωή της μικρής Μάτας, η οποία είναι ένα κορίτσι με προβλήματα ακοής και μας παρουσιάζει τους τρόπους που καταφέρνει να ξεπεράσει τα καθημερινά προβλήματα της ζωής της.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές δραστηριότητες βασισμένες στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Εδώ μπορείτε να δείτε την εξαιρετική δουλειά του 1ου Δημοτικού Χολαργού για το βιβλίο της Ειρήνης Μάρρα, με εκθέσεις, ζωγραφιές και μελοποίηση του βιβλίου.


Για παιδία ηλικιών 5+
Εικονογράφηση :Κατερίνα Βερούτσου


Ελπίζω να βρείτε βοηθητικά τα παραπάνω και ευχαρίστως να μου στείλετε φωτογραφίες εφαρμογής σας, ακόμα και δικές σας ιδέες. Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου