Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

21 Σεπτεμβρίου, Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης!


Στις 21 Σεπτεμβρίου αποφάσισα να αφιερώσω παραπάνω ώρες της ημέρας και να μιλήσω στα Πρωτάκια μου για την σημασία και την αξία της ειρήνης.

Πριν ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες αρχικά τους έκανα ερωτήσεις, όπως τι είναι για εσάς η ειρήνη, ποιά η διαφορά της από τον πόλεμο, εμείς τι έχουμε στη χώρα μας κ.λπ. Αφού άκουσα τις απόψεις τους, τους παρουσίασα το παραμύθι που θα διαβάζαμε σήμερα.

Επέλεξα το εξαιρετικό εικονογραφημένο παραμύθι της Σοφίας Πανίδου "Ζαχαρά και Νικόλας - οι ιστορίες τους", το οποίο παρουσιάζει παράλληλες εικόνες από τις ζωές δύο παιδιών. Το ένα ζει σε μία χώρα που επικρατεί ειρήνη, ενώ το άλλο σε μία που ο πόλεμος καταστρέφει τα πάντα. Το ωραίο είναι ότι τα παιδιά βλέπουν παράλληλα τις συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις και μπορούν να συγκρίνουν.
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, έκαναν τα παιδιά τώρα ερωτήσεις, όπως "Και τώρα που θα μένει η Ζαχαρά που κάηκε το σπίτι της;", "Δε θα ξαναπάει στο σχολείο;", "Γιατί έχει στεναχωρημένη φατσούλα;" κ.λπ. Όλες αυτές οι ερωτήσεις βοήθησαν να κυλίσει η συζήτηση και να καταλάβουν οι μαθητές μου ότι είναι πολύ τυχεροί που ζουν σε μία χώρα που έχει ειρήνη!

Στην συνέχεια, τους χώρισα σε ομαδούλες και τους ζήτησα να συνεργαστούν και να ζωγραφίσουν την πόλη των ονείρων τους που θα είχε ειρήνη. Σε αυτό το στάδιο, χρησιμοποίησαν όσα περισσότερα χρώματα μπορούσαν για να μου δείξουν, ότι όλα είναι φωτεινά και χαρούμενα.



Το δεύτερο στάδιο της δραστηριότητας, είναι να ζωγραφίσουν αυτήν τη φορά, πόλεις στις οποίες επικρατεί πόλεμος. Μόλις τους ρώτησα ποια χρώματα θα χρησιμοποιήσουν τώρα, μου απάντησαν με μια φωνή "τα σκούρα κυρία!".


Μετά κολλήσαμε παράλληλα τις ζωγραφιές τους για να φαίνεται η διαφορά Ειρήνη-Πόλεμος.

Τέλος, τους μοίρασα χάρτινα ανθρωπάκια που κρατιούνται για να τα χρωματίσουν
(μπορείτε να βρείτε έτοιμα και να τα εκτυπώσετε εδώ :    
http://www.brsata.com/post_paper-people-cutouts-template_156407/ )  και περιστέρια σε ξυλάκια για να γράψουμε συνθήματα για την ειρήνη!  



Τα ενώσαμε και τα κολλήσαμε στον τοίχο της τάξης μας :)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου